En performancefestival på Åland, 13.6. - 10.8.2018

Evenemang

Back to All Events

Utställning NON-ANOTHER


  • STUDIO MOMENT 29 Strandgatan, Ingång från Styrmansgatan 22100 Mariehamn Åland, Finland (map)

Utställningen NON-ANOTHER
av Cicilia Östholm (SE) och Ida-Elisabeth Schutz Larsen (DK)

Vernissage av utställningen är
Onsdag 8.8. kl. 18:00 - 20:00

Utställningstider
Torsdag 9.8 kl. 13:00 - 18:00
Fredag 10.8. kl. 17:00 - 21:00

Adress
Studio MOMENT
Strandgatan 29, Ingång från Styrmansgatan
22100 Mariehamn, Åland

Utställningen är en del av av Kulturnatten på Åland som hålls den 10 augusti 2018.

* * *

Var finns det en plats där Den Andra (The Other) tillåts vara icke-produktiv?Non-Another är ett arbete som utmanar andrafiering. Den vanemässiga, tidsliga och rumsliga andrafiering som förekommer i västerländsk tidsuppfattning är normativ och idealiserad (Faabian). Genom text, performance- och installation undersöker Cicilia Östholm (SE) och Ida-Elisabeth Larsen (DK) diffraktiv läsning av rymd och dimension tillsammans, och hur det kan ge utrymme för Den Andra.

"Vi inspireras av xenofeminism, hydrofeminism (Neimanis), intra-agential reality (Barad) och hur intention tycks påverka resultatet av det berömda kvantfysiska double-slit experimentet (Bohr, Barad). "

 

Cicilia Östholm undersöker performativitet, bias och jämställdhet genom visuell och performativ konst. I diffraktioner mellan ekonomisk teori, filosofi och sociologi söker hon möjligheter till systemisk förändring och att motverka andro- och antropocentriska hegemonier.

Genom samarbetsprojektet unbias.cc, med Wikimedia UK, fokuseras att främja kunskap från marginaliserade grupper i informationssök online. Hon jobbar också med spekualativa, icke-mänskliga perspektiv med material från residenset The Arctic Circle 2017, genom projektet Art for the Non-Human. Hon har en MFA i Contemporary Art Practice – Public Sphere Pathway från Royal College of Art, London, och en BA i Samtida Dans från Stockholms Konsthögskola – DOCH, Stockholm. Cicilias verk har visats på FACT Liverpool, ArtLicks, Dyson Gallery och Garden House Gallery i London (UK) Studio 44, Weld, MDT och Skogen (SE), Kino Kultura (MK), Cité International des Arts (FR), och i samarbete med RAGE Collective och Newspeak House (UK).

www.cicilia.works


Ida-Elisabeth Larsen er en dansk koreograf bosat i Helsinki og København. Hun blev uddannet fra SEAD i 2007 og fortsatte med at supplere sin uddannelse med en BA i filosofi fra Roskilde Universitet. I 2016 blev hun optaget på MA-programmet ‘Ecology and Contemporary Performance’ ved TeaK-University of the Arts Helsinki.

Kernen i hendes kunstneriske praksis ligger hun dels i kunstnerkollektivet RISK og dels i duoen two-women-machine-show. Ida-Elisabeth S. Larsen arbejder også som dramaturg i forskellige kunstneriske konstellationer bla. den internationale performance-festival WORKS AT WORK (2014-2016) som hun organiserede sammen med den danske kurator Cecilie Ullerup Schmidt.

I 2013 og 2014 modtog duoen two-women-machine-show Danmarks Kunstfonds årlige pris for værkerne 'Mass Hysteria' og senere 'My Body is a Gun of Gunpowder'. Ida-Elisabeth S. Larsen rejser jævnligt med sceneproduktioner og deltager internationalt i forskellige kunstner-residencies og udvekslingsforløb. Hun er medlem af Dansehallernes Research Lab Komité i København og den Para-Nordiske Institution.

www.idaelisabethschultzlarsen.com

 

image.jpg