En performancefestival på Åland, 13.6. - 10.8.2018
header2.png

AiR

Artist in Residence

VEERA LOHINIVA (FI)
18.6 - 1.7.2018

Veera Lohiniva (f. 1990 i Kokkola, Finland), växte upp i en familj med en skådespelare till mor och bildkonstnär till far.  Efter att ha bott ett år i Sverige flyttade familjen tillbaka till Finland och Lohiniva växte upp i Björneborg där hon också studerade bildkonst i två år. Hon flyttade senare till Åbo för att studera konsthistoria på Åbo Akademi.  I Åbo arbetade hon med musik och videokonst, och blev intresserad av performancekonst. 2015 började Lohiniva arbeta på det konstnärsdrivna konstgalleriet B-galleria i Åbo, där hon var med i styrelsen i tre år. 2017 började hon studera till bildkonstnär i Åbo.   Lohinivas första egna performanceuppträdande var år 2016. Efter det har hon varit aktiv inom performancekonsten. Lohinivas konst har visats i Finland, USA och Tjeckien, hennes videokonst har visats i olika grupputställningar, varav den senaste på Video Art Festival i Åbo, 2018.  Lohiniva bor och arbetar i Åbo och har tidigare varit på konstnärsresidens i USA och i Ungern.

Veera Lohiniva (f. 1990 i Kokkola, Finland), växte upp i en familj med en skådespelare till mor och bildkonstnär till far.  Efter att ha bott ett år i Sverige flyttade familjen tillbaka till Finland och Lohiniva växte upp i Björneborg där hon också studerade bildkonst i två år. Hon flyttade senare till Åbo för att studera konsthistoria på Åbo Akademi.

I Åbo arbetade hon med musik och videokonst, och blev intresserad av performancekonst. 2015 började Lohiniva arbeta på det konstnärsdrivna konstgalleriet B-galleria i Åbo, där hon var med i styrelsen i tre år. 2017 började hon studera till bildkonstnär i Åbo. 

Lohinivas första egna performanceuppträdande var år 2016. Efter det har hon varit aktiv inom performancekonsten. Lohinivas konst har visats i Finland, USA och Tjeckien, hennes videokonst har visats i olika grupputställningar, varav den senaste på Video Art Festival i Åbo, 2018.

Lohiniva bor och arbetar i Åbo och har tidigare varit på konstnärsresidens i USA och i Ungern.

JOHAN SANDÅS (FI)
11. - 18.7.2018

Foto: Peter Rosvik, 2018   Johan Sandås ( f. 1981 i Finland) arbetar med musikinstrument, skulpturer och föremål och skapar improviserade händelser på gränsen mellan ljudkonst och musik. Han kombinerar gärna handgjorda instrument med upphittade föremål ur naturen eller från civilisationens återvinningsstation.  Sandås har en examen i  bildkonst från Yrkeshögskolan Novia i Österbotten, 2013.  År 2015 deltog han i   Arctic Midnight Sun Deep Listening Retreat,  en kurs i ljudkonst och komposition i Norge, med Pauline Oliveros från USA. Han har deltagit i konstfestivaler i Norden och i Estland och ställt ut sin konst i Finland. År 2015 ställde han ut en fyra månader lång ljudinstallation på Jakobstads museum. Sandås har tidigare varit på konstnärsresidens i Spanien, Italien, Ungern och Island.   

Foto: Peter Rosvik, 2018

Johan Sandås ( f. 1981 i Finland) arbetar med musikinstrument, skulpturer och föremål och skapar improviserade händelser på gränsen mellan ljudkonst och musik. Han kombinerar gärna handgjorda instrument med upphittade föremål ur naturen eller från civilisationens återvinningsstation.

Sandås har en examen i  bildkonst från Yrkeshögskolan Novia i Österbotten, 2013.  År 2015 deltog han i  Arctic Midnight Sun Deep Listening Retreat, en kurs i ljudkonst och komposition i Norge, med Pauline Oliveros från USA. Han har deltagit i konstfestivaler i Norden och i Estland och ställt ut sin konst i Finland. År 2015 ställde han ut en fyra månader lång ljudinstallation på Jakobstads museum. Sandås har tidigare varit på konstnärsresidens i Spanien, Italien, Ungern och Island.